PROIECT
DANUBERES
 
Prezentare generala
      Proiectul DANUBERES (Programul CEEX-AMTRANS) se inscrie in contextul preocuparilor internationale promovate in proiectele europene privind relatia sociosferei cu mediul, in contextul schimbarilor climatice. Analiza comparata a functionalitatii trecute si prezente a sistemului deltaic este relevanta pentru estimarea efectelor interventiilor antropice asupra comportamentului principalelor componente. Toate informatiile obtinute in urma cercetarilor ajuta la intelegerea mecanismelor de reglare a sistemului fluvial si costier, pentru mentinerea sa intr-o stare normala, apropiata de cea naturala, si isi gasesc utilitatea in strategia nationala de implementare a politicilor de amenajare teritoriala, conservare a resurselor naturale si dezvoltare durabila a acestora.

      Sub aspect teoretic, feedbackurile intre evolutia morfologica a deltei si hidrodinamica bazinala sunt relativ putin cunoscute, desi ele reprezinta interactiuni intre lobii contemporani din cadrul deltei (Komar, 1973, 1998) sau se constituie ca raspuns la influenta exercitata de delta asupra coastelor adiacente non-deltaice sau viceversa (Penland si Suter, 1989; Jiménez et al., 1997; Stanley et al., 1997; Aslan et al., 2003; Corregiari et al., sub tipar).
 
      Procesele de sedimentare si modificarile morfologice pe rauri sunt printre cele mai complexe si putin intelese fenomene din natura (Wang S.S.Y si Wu W., 2004). Totodata, desi s-au inregistrat progrese in intelegerea depunerii sedimentelor aflate in suspensie din penele de apa transportate de rauri (Syvitski and Bahr, 2001; Geyer et al., 2004), dinamica sedimentelor grosiere in zona gurilor de varsare a fost putin investigata.

      Sub aspect teoretic, feedbackurile intre evolutia morfologica a deltei si hidrodinamica bazinala sunt relativ putin cunoscute, desi ele reprezinta interactiuni intre lobii contemporani din cadrul deltei (Komar, 1973, 1998) sau se constituie ca raspuns la influenta exercitata de delta asupra coastelor adiacente non-deltaice sau viceversa (Penland si Suter, 1989; Jiménez et al., 1997; Stanley et al., 1997; Aslan et al., 2003; Corregiari et al., sub tipar). Procesele de sedimentare si modificarile morfologice pe rauri sunt printre cele mai complexe si putin intelese fenomene din natura (Wang S.S.Y si Wu W., 2004). Totodata, desi s-au inregistrat progrese in intelegerea depunerii sedimentelor aflate in suspensie din penele de apa transportate de rauri (Syvitski and Bahr, 2001; Geyer et al., 2004), dinamica sedimentelor grosiere in zona gurilor de varsare a fost putin investigata.
Copyright www.geodinamic.ro 2007-2008
Acest website foloseÅŸte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaÅ£i acordul asupra folosirii lor. Află mai multe.                 OK, sunt de acord!