Etapa 2 (ianuarie – decembrie 2013)

Miscari verticale recente la nivelul organismului urban

Rezumatul etapei

Etapa 2013 a avut ca obiectiv general identificarea deformarilor actuale la nivelul orasului Bucuresti pe baza analizelor interferometrice satelitare de mare rezolutie, in paralel cu validarea si monitorizarea la sol a miscarilor verticale. Ca urmare a reducerilor financiare drastice la nivelul proiectului, etapa 2013 s-a restrans la trei activitati principale, acoperite in cea mai mare parte prin munca voluntara a membrilor in proiect: monitorizarea GNSS, analize interferometrice pe baza imaginilor satelitare TerraSAR-X si identificarea aplicabilitatii unor metode noi de reprezentare digitala utilizabile pentru analize de risc in areale urbane.

Sirul masuratorilor GNSS reprezenta repere de calibrare si validare a prelucrarilor satelitare radar. In aceasta etapa, determinările au fost executate folosind metoda statică pentru 12 puncte situate in zona de maxim interes.

La masuratorile de teren au participat toti membri proiectului, dar si colaboratori din cadrul Facultatii de Geodezie, UTCB, cu aparatura proprie. Pentru realizarea măsurătorilor au fost utilizate 2 autovehicule, 6 receptoare GPS şi mijloace de comunicare pentru fiecare echipament. Datele rezultate în urma determinărilor GPS au fost prelucrate cu ajutorul aplicaţiei Topcon Tools.

In etapa 2013, Dr. ing. Marius Necsoiu a continuat analiza interferometrica a miscarilor de subsidenta la nivelul orasului Bucuresti, pe seturi noi de date. Imaginile disponibile in aceasta etapa au fost in numar de 21. Subliniem ca elemente esentiale pentru calitatea si acuratetea produsului final, cantitatea scenelor satelitare utilizate in procesare, dar si calitatea lor (rezultata din conditiile de mediu din timpul achizitiei, care au fost atent analizate). De asemenea, numarul scenelor disponibile este o preconditie in posibilitatea procesarii PS - persistent scatterer interferometry.

O alta directie a etapei 2013 a fost investigarea de catre cercet. arh. Maria Bostenaru Dan a potenţialului metodelor digitale pentru reprezentarea catastrofelor urbane, cu aplicabilitate in analizele de risc. Prin aceste direcţii de cercetare in 2013 s-a adus o completare la abordarea diacronică din etapa 2012, bazata pe interpretarea hărţilor istorice.



Raport etapa: Raport_sintetic_2013.pdf





Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Află mai multe.                 OK, sunt de acord!