Rezumat
In anul 1997, jumatate din populatia Globului traia in orase, procentul orasenilor crescand in mod continuu. Planeta Pamant se transforma treptat intr-un mediu urban. Prin definitie, orasele reprezinta sisteme socio-economice fragile, cu grad ridicat de vulnerabilitate fata de instabilitatile mediului natural, creand premisa pentru multiple tipuri de risc. Din aceasta perspectiva, reducerea vulnerabilitatii sistemelor urbane fata de instabilitatile mediului natural va contribui semnificativ la reducerea costurilor dezastrelor naturale. Obiectivul acestui proiect consta in identificarea paternurilor de vulnerabilitate a mediului geomorfologic, social si edilitar bucurestean, intr-un context spatio-temporal.
Obiectivul este atins prin intermediul aplicarii metodelor multicriteriale, bazate pe analize diacronice asupra materialelor cartografice de arhiva, in corelatie cu tehnicile interferometrice (InSAR), a celor statistice si geomorfologice. Hartile obtinute pe baza imaginilor de la satelitiul german TerraSAR-X au fost corelate cu informatiile din hartile istorice, ortofotoplanuri, observatii de teren si date de recensamant.
Achizitia datelor satelitare radar (TerraSAR-X) a fost posibila prin proiecte castigate cu Centrul Aerospatial German (DLR). Rezultatele au surprins dinamica topografiei orasului la diferite scale spatio-temporale si au ajutat la evaluarea vulnerabilitatii suportului natural, in contextul urbanizarii spatiului.
Dinamica spatiului geomorfologic a fost corelata cu vulnerabilitatea spatiului construit si a componentei umane, pe baza datelor de recensamant 1992, 2002 si 2012.